HPV e eдинственото заболяване, което води до рак на шийката на матката.

...
HPV e eдинственото заболяване, което води до рак на шийката на матката.
Коментари Харесай

Доц. Михаил Околийски, СЗО: Ваксината срещу HPV е единствената, която предпазва от рак

„ HPV e eдинственото заболяване, което води до рак на шийката на матката. Това е единственият рак, за който има ваксина и ние желаеме цялото общество, всички татковци, майки, деца да знаят, че могат да се предпазят. Това беше повода да входираме скрининг за HPV, с цел да може когато се появи да се появи рано. “

Това изясни в студиото на Euronews Bulgaria доцент Михаил Околийски - ръководещ офиса на Световната здравна организация у нас.

 

Около 70% от мъжете и дамите се заразяват с него. Мъжете по-скоро са преносители, до момента в който дамите го развиват. 28 000 дами губят живота си в европейския район на СЗО, а това няма да е по този начин, в случай че се приложи имунизацията в детска възраст от 12 до 14г. възраст. След 15 година ваксината е в три дози, а преди това е двудозова. Трябва да се имунизират и момчетата и девойките. Това не са празни приказки, а е реалност - в Австралия да вземем за пример, където това заболяване е изкоренено.

България седи най-зле от множеството европейски страни , дори страни, които не са в Европейски Съюз са по-добре - Албания, Черна гора са по-добре. В Румъния също бяха сложени над 100 хиляди ваксини. Трябва да се въведе и този скрининг, за който приказваме. Трябва да бъдат въвлечени личните лекари, които разубеждават да се поставят имунизациите, което било риск или нямало резултат, което безусловно не е по този начин.

Това, което ние вършим, е да работим с тяхната асоциация и БЛС. Д-р Гергана Николова е част от нашата HPV коалиция. По-ефективно от моя позиция би било имунизацията да бъде включена в обичайния имунизационен календар . За благополучие там има отстъп, само че не е толкоз всеобщ. Тези антиваксъри в действителност са дребна част от обществото. Всъщност това не са антиваксъри, а са хора, които са срещу европейския дневен ред.

Ваксината се закупува от родителите все още. Това е огромно финансово задължение. Аз имунизирах щерка си. Ваксината коства 900 лева От есента тя ще влезе в Националната стратегия и хората ще могат гратис да имунизират децата си. В момента имаме 1% национално покритие от ваксината срещу HPV. 

Ако питате тютюневата промишленост за заместителите на тютюневите изделия, т.е. бездимните устройства, ще ви кажат, че са по-безвредни, а проучванията сочат, че те даже са по-вредни . Около 39% от българските жители пушат цигари. Започват от 17-годишни. Пушенето се възприема като съвременно, да се покажеш, че си възрастен. Родителите нямат принадлежности да приказват с децата по тези тематики.

Особено в страни като България, където има под 30% ваксинанационно покритие, мерките да се маха карантината против COVID-19 мисля, че са прибързани .

 

 

Цялото изявление вижте във видеото.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР